sábado, 22 de noviembre de 2008

Donatello

Donato di Niccolò di Betto Bardi o Donatello (Florència, c. 1386 - Florència, 13 de desembre de 1466) va ser un famós artista i escultor italià de principis del Renaixement. Amb Leon Battista Alberti, Filippo Brunelleschi i Masaccio, són considerats els principals creadors de l'estil renaixentista. Donatello destaca per la creació de l'estil de baix relleu de l'escultura que donen molta profunditat a les escultures.Donato dit Donatello, va néixer a Florència, probablement el 1386, i era fill de Nicolo di Betto Bardi, un cardador de llana. Donatello va ser educat a casa de la família Martelli; tanmateix, és cert que Donatello va rebre la seva primera formació, en un taller d'orfebreria, i que va treballar durant poc temps al taller de Lorenzo Ghiberti. Mentre seguia els seus estudis i excavacions a terra, la qual cosa li va donar la reputació de cercador de tresors, els dos joves vivien a base de treballar en tallers d'orfebreria. La seva estada a Roma va ser decisiva per al desenvolupament de l'art italià del segle XV; en aquesta època Brunelleschi estudià les mides de la cúpula del Panteó i d'altres construccions romanes. Les construccions de Brunelleschi i els monuments de Donatello van ser l'expressió suprema de l'esperit en l'era en què l'arquitectura i l'escultura van exercir una potent influència en els pintors d'aquesta època.
Donatello probablement no va tornar a Florència abans del 1405, ja que les obres més primerenques que li poden ser atribuïdes en aquesta ciutat són dues petites estàtues de profetes que hi ha a la cara nord de la catedral, per les quals va rebre un pagament el novembre de 1406 i a començaments de 1408. El 1408, se li va encarregar, amb importants comissions, el marbre David, que no s'ha de confondre amb la seva versió posterior en bronze, actualment en el museu Bargello, i la colossal figura asseguda de Sant Joan Evangelista, que fins a 1588 va ocupar un nínxol a la façana antiga de la catedral, i ara està situat en una capella fosca del Duomo.
Donatello va anar a Roma a estudiar per segona vegada les fonts de l'art clàssic. Les dues obres que testifiquen la seva presència a Roma –la Tomba de Giovanni Crivelli a Santa Maria de Aracoeli, i el Cimbori de la Basílica de Sant Pere–, porten el segell de la influència clàssica. La tornada de Donatello a Florència el 1434 va coincidir gairebé amb la de Cosimo de Medici, el més gran patró de l'art del seu temps, que va anar exiliat de Florència. Gairebé immediatament, pel maig del mateix any, va firmar un contracte per fer el púlpit de marbre a la façana de la catedral de Prato, l'última obra executada en col•laboració amb Michelozzo. Però el major èxit de Donatello del seu període clàssic és el David de bronze, que està actualment situat al museu del palau Bargello a Florència. En el temps de la seva creació, va ser la primera estàtua nua des dels temps antics.