martes, 25 de noviembre de 2008

Duomo

La catedral de Florència (Duomo, en italià) està dedicada a Santa Maria del Fiore i és probablement l'edifici més famós del panorama de Florència, en el qual sobresurt la cúpula rosa realitzada per Brunelleschi. És sorprenent, quan t'estàs acostant a la catedral, la decoració extrerna dels seus murs, enriquit de marbres colorits (blancs, verds i rosa) típics de l'arquitectura renaixentista toscana. Totes les parets externes estàn cobertes d'aquests marbres, així com el campanar de Giotto.

La construcció de la cúpula que sobrepassa l'encreuament de la nau central amb el transsepte, va ser un gran desafíament, perquè en la fase de projecció de la catedral no havien tingut en compte l'altura en la qual s'havia de construïr la cúpula i menys amb quins mitjans materials realitzar l'operació. Qui va aconseguir realitzar aquesta construcció, després de la defunció de molts altres, va ser Filipo Brunelleschi. Actualment és la cúpula més gran construïda, representant un honor per a tota la ciutat. En el seu interior es poden admirar obres de Lorenzo Ghiberti, Paolo Uccello i Andrea del Castagno. El casquet de la cúpula està hornada amb El Judici Final, obra de Vasari i els seus col·laboradors.

Davant la catedral està el baptisteri, construït sobre la base d'un antic temple Romà. És famós el concurs que es va realitzar per a la decoració en bronze dels portals, en el qual van participar els grans artistes de l'època i que finalment van ser realitzats per Lorenzo Ghiberti.