viernes, 21 de noviembre de 2008

El baptisteri

El complex catedralici de Firenze s’aixeca majestuós al centre de la ciutat. Està format per tres edificis, tots en marbre.
El Baptisteri és el més antic de tots i els seus orígens podrien ser romans. Ara bé, el seu aspecte actual va ser concebut als segles XII i XIII. Les seves portes, obra d’Andrea Pisano i Ghiberti, són exemples de fina esculptura, encara que els originals de la Porta del Paradiso es troben al Museu dell’Opera del Duomo. L’interior està presidit per la decoració de la cúpula, tota en mosaic daurat, representant escenes bíbliques.
El Duomo de Santa Maria del Fiore és grandiós. Tot el seu exterior, combinant el marbre blanc i verd, és senzillament impressionant, alhora que està exposat a la polució, fet que fa molt difícil poder contemplar-lo sense bastides. La façana, treballadíssima, és obra del segle XIX, com passa amb Santa Croce. Ara bé, moltes mirades es centren en la grandiosa i revolucionària cúpula, dissenyada per Brunelleschi. De més de 40 metres de diàmetre, es tracta d’una construcció autoportant, fet que va suposar una innovació arquitectònica de primer ordre.
L’interior del Duomo és auster. Destaquen el paviment de formes geomètriques o la contrafaçana, presidida pel rellotge de les hores canòniques amb intervenció de Paolo Ucello, però l’atenció torna a centrar-se en la cúpula, decorada per 3.600 metres quadrats de pintura al fresc de Vasari i Zuccari on es representa el Judici Final.
El campanile de 85 metres d’alçada va ser ideat per Giotto. Llueix una interessantíssima decoració esculptòrica amb participació d’Andrea i Nino Pisano, així com Luca della Robbia i Donatello.