martes, 30 de diciembre de 2008

giovanni boccaccio i el seu Decameró

Fill il·legítim d'un comerciant de Florència. La seva mare, que era francesa, es deia Giovanna. Boccaccio en lloc de seguir la carrera comercial del seu pare, estudià els clàssics i la poesia a la Universitat de Nàpols i va freqüentar la cort culta i refinada de Roberto d'Angiò que era amic personal del seu pare. El 1340 va haver de retornar a Florència per una fallida econòmica en els negocis paterns. Entre el 1346 i el 1348 visqué a Ravenna i a Forlì, on va ser hoste de Francesc II Ordelaffi i establí relació amb els poetes Nereo Morandi i Francesco Miletto de Rossi.

El 1348 la pesta es va estendre per Florència (episodi històric on es desenvolupa el Decameró on narra com un grup de deu joves (set noies i tres nois) es refugien en un turó durant la pesta de Florència de 1348 i per entretenir-se s'expliquen, en el decurs de deu dies, cent històries de caire sovint humorístic i eròtic. Fins al segle XIX a l'Europa catòlica només va ser permesa la circulació d'una versió molt censurada del Decameró.)

L'any següent a la mort del seu pare s'ocupà del que quedava del negoci familiar.

El 1350 coneix Petrarca amb el qual va tenir una gran amistat.

En els darrers anys de la seva vida va estudiar a fons les obres de Dante i va adoptar una vida de caire espiritual i religiós.