sábado, 24 de enero de 2009

Hieronymus Bosch i el seu mon

Amb el pseudònim de Hieronymus Bosch o El Bosch, fou conegut l’artista Hieronymus van Aken, reconegut pintor i dibuixant neerlandès de la zona de Flandes. Tot i que no existeix cap document precís que documenti el seu naixement, aquest es situa entre 1450 i 1455 a la ciutat de Hertogenbosch, una de les quatre capitals de província del ducat de Brabant, on va viure i desenvolupar la seva trajectòria artística.

El cognom van Aken és el nom, en dialecte centrealemany, de la ciutat d’Aquisgrà, d’on procedia la família del Bosch, establerta a Hertogenbosch des de feia moltes generacions. Hieronymus Bosch formava part d’una família pertanyent al gremi de pintors en què probablement va aprendre la tècnica i passió per la pintura i el dibuix.

Hieronymus Bosch va néixer en el si d’una família acomodada amb possessions (terres i cases). El seu pare, Antoni van Aken, va tenir tres fills (Hieronymus, Jan i Goosen) i una filla (Herberta). Amb la mort del pare el 1478, el fill gran, Goosen, fou l’únic que va poder heretar el cognom que li permetia formar part del gremi de pintors. Probablement per aquest motiu, Hieronymus va adaptar el nom toponímic de la seva ciutat (Hertogenbosch), abreviant-lo i convertint-lo en Bosch i llatinitzant el seu nom, així doncs va signar les seves obres sota el nom de Jeroen Bosch, tot i que trobem variants que el donen a conèixer també com a Den Bosch o Jeoren die maerle (Jerònim, el pintor).

No disposem de fonts que permetin traçar una trajectòria vital clara, sobretot en la seva infància i joventut i que ens ajudin a conèixer el seu procés d’aprenentatge i a entendre millor les influències vitals en la seva enigmàtica obra.

Segons els arxius jurídics, sembla que Hieronymus Bosch va casar-se als volts de 1480 amb Aleyt Goyarts Van der Meervenne, membre d’una família acomodada local amb qui no van tenir descendència. El matrimoni va compartir una important fortuna, Hieronymus podria haver viscut sense necessitat de treballar o desenvolupar cap activitat productiva, donat que els arxius testimonien que el matrimoni pertanyia al sector més ric de la seva ciutat.

Cal destacar que Hieronymus Bosch va formar part activament i va desenvolupar encàrrecs artístics, per a la confraria de Nostra Senyora, una organització religiosa fundada el 1318 que se centrava en el culte a l’estàtua de la Verge (“Zoete Lieve Vrouw)” ubicada en l’interior de la catedral gòtica de Sant Joan, símbol de la fe del període medieval i de la propseritat comercial i orgull cívic de la ciutat. El seu nom figura com a confrare a partir de 1486 i fins la seva mort. Se sap també que va ser un dels membres notables de la confraria, l’únic artista dels notables que, tot i no tenir la formació teològica necessària, va accedir al lloc gràcies a la seva condició social. Aquesta posició el va permetre establir relacions amb persones d’alt nivell, com Felip, duc de Borgonya i posterior rei de Castella (Felip I el Bell).

No existeixen documents que confirmin que Hieronymus Bosch va viure sempre a la ciutat de Hertogenbosch, tot i que és la hipòtesi més fiable. Alguns historiadors han publicat hipòtesis que situen el Bosch en un viatge per Espanya als volts de 1495-1505, seguint a escriptors i artistes espanyols i italians i influenciant-se per obres com l’Escorial, però no s’han presentat fonts documentals que puguin confirmar-ho.


Als voltants del mes d’agost de 1516 va morir Hieronymus Bosch. Uns anys més tard ho faria la seva dona, cap al 1522 aproximadament.