miércoles, 16 de septiembre de 2009

Entre els murs o la classe..

Com la majoria dels mortals soc de aquests que pensen que els professors treballen relativament poc, comparat sobre tot amb el sector privat, i cobren bastant bé, dit d’una altre manera, cada vegada que hi ha una vaga del professorat, no sento massa simpatia per la seva causa, basicament perque quan el professorat fa vaga, ells saben normalment perquè, però curiosament els hi costa molt transmetre les seves raons a la majoria de la societat, amb lo qual tornem a la primera sensació de la majoria dels mortals. 

Fa uns mesos de això, es va fer a traves de tot Europa com una mena de test per valorar quin era el nivell educatiu de cada país, a nivell de primaria i secundaria. A França per exemple, el nivell de suspesos a aquesta mena d’examen va ser del 11 % i va ser un escàndol, ja que vist el nivell tant baix del test, mes d’un es devia pensar que això seria 100% d’aprovats. A Espanya el nivell de fracàs va ser de 1 de cada 4 alumnes, es a dir molt pitjor, casi vergonyós. Molts van parlar que això era culpa de l’emigració, però tot sigui dit, dels alumnes que va participar en aquests test, van quedar exclosos automàticament els que no tenien un nivell acceptable de coneixement del idioma. A les hores es va parlar molt d’augmentar el nivell, donar una millor qualitat d’ensenyament. Els 4 portàtils de aquest any dels que tant es parla tindrien alguna cosa a veure amb aquesta idea de millorar el nivell del ensenyament?

Aquest any hi ha 200.000 alumnes i oficialment 150 professors mes en el sistema. No cal ser un geni per veure que això representa 1300 alumnes nous per cada professor nou, amb lo qual es fa evident que en realitat aquest 150 professors son pocs.

La majoria del professorat son dones, mares en potencia. Com a tal, el dia que es queden embarassades, que tenen la criatura, tenen dret a la baixa per maternitat, com es molt normal i reduccions laborals. El problema esta en la aplicació de aquests drets, sobre tot l’últim, de les reduccions laborals. Quan hi ha una baixa entre en joc el substitut. Si es una baixa normal, no hi ha masses problemes, ja que son jornades completes. El problema es posa en les reduccions d’horaris, ja que qui vindrà a substituir-te 6 hores la setmana per exemple? Aquest any, moltes classes es deixaran de fer per falta de professors. 

Parlant de substituts, aquest any el govern de la generalitat, d’esquerdes i teòricament a favor del benestar del treballador ha reinventat el sistema. Fins ara i havia una fulla de llocs disponibles on el substitut podies elegir lo que mes et convenia per proximitat geogràfica o altres factors del seu interès. Aquest any no. Els hi donen un destí, i o l’agafes, o surts de les llistes. Així que no es estrany aquest any veure una persona baixar de Puigcerdà, per donar classes a st Feliu de Guíxols, i increïblement una persona de st Feliu de Guíxols anar substituir un professor de Puigcerdà. Això esta provocant un, com es lògic, gran descontentament, i m’hi jugo lo que vulguis que molt aviat s’hauran d’anar substituint els substituts per altres substituts que si això no canvia també estaran substituïts. Ni us explico on acabarà “la qualitat del ensenyament” si els nostres fills tenen nou professor cada setmana. I encara no parlo de la nova grip. Esta previst que el màxim de la nova grip estarà per els voltants de finals de setembre. On son les vacunes? Bé, es parla que per novembre estaran a punt per la distribució en massa. Això promet!

Parlant dels famosos portàtils, estic segur que a hores d’ara ningú sap realment que fer de aquestes eines. Per cert, aquí es paguen a mitges, en el resto d’Espanya son gratuïts!  

Alguna cosa esta anant molt malament per ensenyament, i alguna cosa esta anant molt malament en el país en general. Som governats per una banda d’incompetents, que governen a base de decrets i lleis que desprès no saben ficar en aplicació i el futur a mig llarg termini realment no es bo.

 

Jo com a pare de dues filles estic preocupat de tot això. Ernest Maragall, doneu les bones eines i els mitjans adequats per ensenyar els nostres fils d’una vegada per totes.