sábado, 12 de febrero de 2011

Petroli i població



Dos gràfics per entendre un mateix problema. Som una societat basada en el petroli, i gracies a això en els últims 100 anys la població ha passat de 1000 milions a 7000 milions. Els derivats del petroli son tants, que es impossible pensar en un mon sense ell. Tota l’agricultura esta basada en els derivats del petroli. En el mon dit civilitzat gasten 10 calories de petroli però 1 caloria d’aliments. Transport, pesticides, fertilitzants. La llista es llarga. Tots els plàstics son derivats del petroli, al igual que casi totes les energies alternatives. No hi ha recanvi eficient al plàstic. Imagineu les coses fetes de plàstic a casa vostre, al vostre voltant. Al petroli no hi ha alternativa. L’electricitat no es matèria prima, l’energia nuclear es cara, perillosa i bruta i tampoc es matèria prima, l’energia solar i de vent, son productes locals. Els bioethanol es una farsa, perquè per fer un litre de bioethanol es necessiten 1,5 litres de petroli. Es impossible pensar en un mon sense petroli. Les comunicacions desapareixen, infraestructures, el transport desapareix, i l’economia es torna local, primitiva. Hospitals i medecines, ni de conya. El nostre mon canvia radicalment sense petroli.
Ara bé, tot i que no se sap amb certesa de quina reserva de petroli disposem, si que sabem que en 2001 em arribat a la màxima extracció de petroli, simplement perquè es cada vegada mes car de trobar-ne. El 25% de la producció de petroli esta localitzada en Saudi Aràbia. Aquest país fa 10 anys que esta fent prospeccions molt costoses a alta mar per trobar noves fonts de petroli. Això no ho ferien si no tinguessin la certesa que les seves reserves s’estan esgotant.
Una formula matemàtica simple, la teoria de les bombolles, diu que les coses que pugen de prisa, baixen igual de ràpid. Ara bé, veient el gràfic de la població mundial em pregunto cap a on anem. Tornarem a una població de 1000 milions d’habitants en 100 anys? La teoria econòmica des de fa molts anys es que per evitar el col•lapse del sistema s’ha de créixer cada anys mes, però em sembla evident que això o curt o mig termini ja no serà possible sense la base del nostre mon, el petroli.
Alternatives? No crec que n’hi hagin a les escales de números que movem actualment. Un consell pot ser... buscar grana no tractada per Mont Santos, començar a buscar valors segurs d’intercanvi com ara podrien ser or i diamants, i estar en contacte amb la naturalesa. Sense petroli no hi haurà mes economia que la local, com fa 200 anys.