viernes, 10 de octubre de 2008

Menja't la figa

No sempre tinc temps, ni sempre en tinc ganes, però a vegades hem perdo en la lectura d’un blog que trobo francament ben fet, i que es diu Diari del absurd (http://absurddiari.blogspot.com/). I començo a llegir una entrada del 24 de setembre, i no hem puc resistir en copiar-ne una part….

“La beguda més popular de les festes de Santa Tecla de Tarragona és la “mamadeta”, una barreja de Chartreuse groc, Chartreuse verd i granissat de llimona. Pels que ho vulguin creure s'explica que quan el brebatge encara no tenia nom, un home va entrar a una gelateria de la plaça del Rei i veient com de formosa era dama que atenia el local li va demanar una mamadeta. La noia es va fer l'orni i li va servir un granissat de llimona batejat amb Chartreuse, un licor d'herbes que té molta predicació a la capital tarragonina pel fet que, entre el 1903 i el 1921, l'elaboraven els cartoixans a la seva fàbrica de la plaça dels Infants.


I si als tarragonins gaudeixen amb la “mamadeta”, els empordanesos pugen al cel menjant la figa. La campanya gastronòmica, que ara celebra la seva quarta edició, es diu exactament “Menja't la figa” i hi participen catorze restaurants de l'Alt Empordà que volen promoure la tradició d'incloure aquesta fruita – sobretot la gustosa varietat coll de dama negra- en l'elaboració de propostes gastronòmiques com Torrada de figa i botifarra d'ou, Quiche de figues i formatge i Brandada d'arengada i figues.”

Segur que remenant una mica en la cultura popular i altres tradicions trobaríem molts mes exemples de aquest estil.

Bon cap de setmana a tots i totes. Jo penso descansar dos o tres dies de blog.

P.D. Per cert, la foto es de Creps de Figa, aquí teniu la recepta:

Ingredients:
• 250ml de llet
• 125g de farina
• 50g de sucre
• 2 ous
• 1 culleradeta de mantega
• 1 pessic de sal
• Figues

Preparació:

Barrejar amb el túrmix tots els ingredients i deixar-ho reposar ½ hora. Coure les creps ben fines en una paella antiadherent untada amb una mica de mantega. Pelar les figues, tallar-les a rodanxes i farcir les crepes. Decorar el plat amb una mica de nata muntada.