jueves, 2 de julio de 2009

Ron Jones

En 1967 Ron Jones, professor a un institut de Califòrnia, va portar a terme durant una setmana una activitat per tal de fer comprendre als seus alumnes les arrels del totalitarisme. Segons llegim a l’article publicat per A. Lipsett a The Guardian, Jones els va fer creure que l’activitat es tractava d’un moviment a escala nacional, on hi participaven 1000 instituts dels Estats Units, el qual finalment portaria a la creació d’un nou partit polític. Les primeres consignes van centrar-se en ensinistrar els joves sobre com seure i respirar, així com en emprar noves formes de respecte per adreçar-se al professor, ara convertit en líder. A mida que passaven els dies el moviment, anomenat The Wave, ja comptava amb amb salutació, eslògan i fins i tot policia secreta pròpia.

Circulen diferents informacions sobre The Wave a internet, moltes persones busquen saber fins a quin extrem van arribar aquells estudiants de 15 anys. Tanmateix, no calen detalls escabrosos, el terror al qual es refereix Jones en parlar d’aquella experiència és més simple. No només els alumnes no s’hi van oposar sinó que es va crear una energia nova on el grup mostrava més atenció i els estudiants s’implicaven en les tasques assignades sense qüestionar-les.

Jones va parar l’activitat per les queixes de familiars i professors, així com per la seva pròpia por a generar una espiral de violència que ja s’insinuava. Per fer-ho va convocar un míting en el qual va desvelar la farsa sobre el moviment i on també va projectar gravacions de Hitler i de les reunions multitudinàries del partit nacionalsocialista. Es tractava de fer reflexionar els estudiants sobre les similituds entre les seves reaccions i les que van empènyer a milers d’alemanys a simpatitzar amb el nazisme.

Doncs mira, avui per fi he vist la pel•lícula alemanya “Die Welle” dirigida per Dennis Gansel el 2008 i que parla de una experiència similar en un institut alemany, i francament es una pel•lícula impactant de collons. Per qui no l’ha vista, que la miri...