miércoles, 29 de abril de 2009

slow down

I ja tornem a tindre 4 canalles sopant i dormint per aquí. Em sembla que aviat haure de canviar el cartell de en venta per un altre de “Restaurant, en plan alberg de joventut mes barato de Catalunya” Però ja m’agrada tindre aquest mundillo per aquí, La Elyse i la seva amiga, la Emi, ara mirant una peli a la meva habitació, la Rosa i l’Arranxa, jugant tranquil•lament un monopoli a 2 metres de mi. Que diferent per això les noietes de 14 i les de 7. Les de 14 ajuden, estan tranqui-les, participen a tot, i a mes tenen moments de conversa francament interessant, les petites es dediquen bàsicament a transformar la casa en una mena de zona catastròfica, i poca cosa mes. Avui m’ha fet molta gracia la Rosa, perquè ha fet de mama de la Emi, donant li el sopar com si es tractes d’un bebè, o casi. Jo no hauria tingut la paciència, i a mes ho feia amb una gracia, superguapa.
Ara veurem com va evolucionant el vespre... em temo lo pitjor! I dema tot el dia canalla per aquí, que no em passi res, i al vespre barraques a Figueres... La bona noticia es que desprès, el dissabte podré dormir tantes hores com em vindran de gust.

Va, ja us deixo amb una peli treta de vimeo. Dona pau, i per cert si algú de vosaltres em sap dir qui canta, em feria un petit favor. Cuideu vos! Un bon cap de setmana...  

martes, 28 de abril de 2009

Algunes coses noves....







Mother's Nature wet toys

Fa 400 anys varem descobrir que la terra no estava al centre del nostre sistema solar. Sembla mentida, però també varem tornar a descobrir que la terra no era plana per aquella època. Desprès ens varem adonar que existien galàxies, moltes, i ara estem descobrien plantes, mons nous. Les 5000 estrelles que veiem en un cel estrellat no son res al costat dels billons de sols que il•luminen la matèria negra del univers. Tot això no impedeix molta gent a pensar que son el centre del univers... curiós, no? He començat a llegir “por que somos como somos” de Eduard Punset, i aquesta es la seva primera reflexió.  

 
Del moment m’està agradant molt la seva lectura.
Ahir pluja, i avui a veure si el sol aguanta una mica mes. Quan penso que fa un any de això el conseller Baltasar pujava a pregar la moreneta per una mica d’aigua. Els pantans estaven sota mínims, i l’Empordà va tindre restriccions d’aigua durant mesos. I ara no passa dia sense pluja, i encara estem parlant de cotes de neu. Que putes les passaré quan la calor fera de cop acte de presencia!

lunes, 27 de abril de 2009

"Collons"

Mira que rebo correus, pps i mes coses per l’estil, però aquest realment si... te collons! Així que no em puc resistir publicar-lo... va de collons precisament!

"Collons": la riquesa del català


Un exemple de la riquesa del català, és el nombre d’accepcions d’una simple paraula, com por ésser la molt coneguda i freqüentment utilitzada que fa referència als atributs masculins: COLLONS.

-Si va acompanyada d’un numeral, té significats molt diferents. Així, UN significa car (val un colló); DOS significa valentia (té dos collons); i TRES significa menyspreu (m’importa tres collons).

-El verb canvia el significat: TENIR indica valentia (aquell té collons); però amb admiració pot significar sorpresa (té collons!); i amb afirmació significa enveja (quins collons que té!). El verb POSAR indica un repte, sobretot segons on es posen (va posar els collons damunt de la taula!).

-El temps del verb utilitzat, canvia el significat de la frase: Així el PRESENT indica molèstia o fàstic (No em toquis els collons!), el REFLEXIU significa vagància (s’està tocant els collons!), il’IMPERATIU significa sorpresa (toca’t els collons!).

-Els prefixos i sufixos modulen el seu significat: A expressa por (acollonit), DES significa riure (descollonar-se), UT indica perfecció (collonut) i ASSOS indica indolència o abúlia (collonassos).

-Les preposicions matisen l’expressió : DE significa quantitat (feia un fred de collons) o també èxit (va anar de collons), PER significa voluntarietat (ho faré per collons!); FINS expressa el límit d’aguant (n’estic fins els collons!); AMB indica atreviment (és un paio amb collons!); AMB indica també valor (és un home amb collons!); i SENSE indica covardia (és un home sense collons).

-El color, la forma, la polidesa o la mesura, també tenen significat : el color VIOLETA significa fred (em van quedar els collons morats!); la FORMA significa cansament (tinc els collons quadrats); el DESGAST indica experiència (en tinc els collons pelats!); i la MESURA expressa rancúnia (en tinc els collons plens!).

-La mida i la posició són importants: la MIDA (els té ben grossos), i la POSICIÓ (els té ben posats). Però hi ha una mida màxima que no es pot superar (té uns collons com un toro!). Si s’ultrapassa la mida màxima, aleshores indica vagància o feixuguesa (li pengen, se’ls trepitja!). I també existeix una MIDA mínima: (de colló de mico).

-La INTERJECCIÓ significa sorpresa (collons!) o desengany (quan falles un … de 20 cm.: collons!) i quan un t’empeny massa, no hi ha frase tan afortunada com dir-li: ets un torracollons!.

- Científicament són molt importants, ja que en aquest lloc hi resideix la VOLUNTAT (ho farem de collons!) i d’aquí en surten les ordres (em surt dels collons!).

-L’estat anímic queda molt ben reflectit: Així, el DEPRESSIU diu: tinc els collons per terra, i l’EUFÒRIC diu: em va sortir de collons!.

- Són molt importants en joieria: el Comandant d’Artilleria Antiaèria dels Castillejos, anomenat “el Perlas”, deia sempre: “si esto es una formación, mis cojones son perlas”.

-Són signe de desaprovació, quan un diu una tonteria: Quina collonada!, i per als amants de la gastronomia, no hi ha res millor que finalitzar un bon sopar, tot i dient: RECOLLONS, quin sopar!.

-Finalment, ja que heu tingut la paciència d’escoltar-me o de llegir-me, permeteu-me acabar dient-vos: SOU COLLONUTS!.


I ja ha sortit el sol, i ja era hora, i ja ens em vist les cares amb la Elena, i ja era hora també, jejeje! Avui penso gaudir d’un dia sense canalla. Mira que son guapos, però es que estava en sobredosis ja! Dissabte varem anar a fires, un dia genial, per les fires, circ i mes raons que ara no venen al cas. Diumenge cine. En fi, un cap de setmana rodo. I ara a dinar una mica, i cap a Girona, a treure el motllo de la Aràcnida. A veure com haurà quedat. Segur que bé! Va.... un molt bon dia a tots, que no tots els dilluns son iguals!

domingo, 26 de abril de 2009

4 sensibilitats


Geraldine Georges.

George Kotsonis.

Alberto Hogan.

Istvan Sandorfi

sábado, 25 de abril de 2009

Vilaque?

El dia de sant Jordi, al migdia vaig anar dinar amb una amiga a Siurana. El dinar no era res del altre mon, però desprès varem agafar el cotxe per anar saludar una amiga seva que viu a prop de Garrigàs i ens varem perdre. Finalment varem començar a donar voltes per tot una seria de poblets que no sabia ni que existien, de aquests pobles on tenen mes gent al cementeri que habitants, com ara Vilarobau, sant mori, Vilaür, Palau de santa Eulàlia, i alguns altre que ara no em venen a la memòria. Per anar d’un de aquests poble a un altre no sempre varem agafar camins asfaltats, sinó camins de caro, i que maco que era tot això. Cada 100 metres un altre paisatge. Quan estàvem a dalt d’un turo la vista era o bé els Pirineus nevats, o bé la badia de roses, i ja que havia fet molta tramuntana els últims dies la visibilitat era excepcional. Si estaven en part mes baixes flors per tot areu, olors de sotabosc, i de camps, i camps d’ampolles. Realment preciós. Finalment varem agafar la carretera de l’escala per tornar cap a l’Armentera de on es l’amiga. Una tarda de turisme rural! L’Empordà es preciós, però a la primavera es una passada. Bon cap de setmana a tots...

viernes, 24 de abril de 2009

Blue man group.... una petita genialitat

(gracies T, per fer-me descobrir aquest grup... )

jueves, 23 de abril de 2009

Bona diada, bon dia!


La història per la qual és conegut el sant arreu del món és per la mort que va provocar al drac que pretenia menjar-se una preciosa donzella. Aquesta narració la va escriure Iacopo da Varazze al segle XII en la seva obra "La Llegenda Àuria". Prompte es va escampar per tot Europa fins arribar a tota la Corona d'Aragó.

Conta la llegenda que Sant Jordi era un soldat romà nascut al Pròxim Orient i és el gran protagonista d'una gran gesta cavalleresca que se situa a Líbia, però que la tradició catalana (Costumari Català de Joan Amades i Les Tradicions religioses de Catalunya d'Anna de Valldaura) creu esdevinguda a la població de Montblanc (Tarragona).

Diuen que assolava els voltants de la vila un drac ferotge i terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, i tenia l'alè pudent, fins al punt que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l'aire, i produïa la mort de tots els qui el respiraven. Era l'estrall dels ramats i de les persones i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Els habitants van pensar que si li donaven cada dia una persona que li serviria de presa, així no faria l'estrall a tort i a dret. De fet, la llegenda diu, que el sistema els va sortir d'allò més bé, però el que era realment complicat, era de trobar una persona que cada dia es deixés menjar per aquell monstre. Tot el veïnat va decidir doncs, de fer cada dia un sorteig entre tots els habitants de la vila i que aquell que destinés la sort seria lliurat a la "simpàtica" fera.

Així es va fer durant molt de temps i el monstre se’n devia sentir satisfet, ja que deixava de fer els estralls i malvestats que havia fet abans. Però... vet aquí que un dia, la sort va voler que la filla del rei fos la destinada. La princesa era jove, bella, prima... hi hagué ciutadans que es van oferir per reemplaçar-la, però el rei fou sever i inexorable, i amb el cor ple de dol, va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol dels seus súbdits i s'avingué que fos sacrificada. La donzella eixí de la ciutat i ella soleta s'encaminà cap al llac on residia la fera, mentre tot el veïnat, desconsolat i afligit, mirava des de la muralla com se n'anava al sacrifici.

Però fou el cas que, quan va ésser un xic enllà de la muralla, se li presentà un jove cavaller, cavalcant un cavall blanc, i amb una armadura tota daurada i lluent. La donzella, tota preocupada, li digué que fugís ràpidament, ja que per allí rondava un monstre que així que el veiés se’l menjaria. El cavaller li digué que no temés, que no li havia de passar res, ni a ell ni a ella, ja que havia vingut expressament per combatre la fera i així alliberar del sacrifici de la princesa, com també a la vila de Montblanc. La fera, va sortir de cop i volta amb gran horror de la donzella i amb gran goig del cavaller. Aquest, amb un bon cop de llança el va malferir. El cavaller, que era Sant Jordi, lligà el monstre pel coll i la donà a la donzella perquè ella mateixa la portés a la ciutat, i la fera seguí tota mansa i atemorida. La llegenda explica fins i tot, que els habitants de la vila havien vist tota aquella gesta des de la muralla i que rebé amb els braços oberts a la donzella i el cavaller. A la plaça major de la vila, els vilatans van acabar de rematar aquell ferotge animal.

Es diu que el rei va voler casar la seva filla amb Sant Jordi, però que aquest li va replicar dient que no la mereixia i que la seva visita en aquella vila era perquè havia tingut una revelació divina sobre la necessitat urgent de salvar aquella vila del monstre. Recomanà al rei i als seus vassalls que fossin bons cristians i que honressin i veneressin Déu tal com mereixia. Desaparegué misteriosament tal com havia vingut.

miércoles, 22 de abril de 2009

Poc i bo?

Que et fa decidir de treure un contacte, amistat o lo que sigui del Messenger? Es tant com preguntar-te perquè les tens a dins, no? Hi ha tres categories en el meu cas. Aquests que entren i surten en un vist i no vist, o el temps d’un “rotllo” o gent que no hi tenien que haver entrat mai. La segona categoria serien gent amb qui comparteixo una afinitat, o amb qui tinc interessos en comú i que estan fins que s’acaba la cosa en comú o la afinitat. Finalment queda el nucli dur. Estaran aquí per temps. No se com ho fan els demes. Jo solo utilitzar la tecnologia com si fos vida real i suposo que la majoria fan igual que jo. Alguna vegada he pogut veure altres MSN de coneguts, i quedo sorprès al veure que tenen dos o tres cents contactes. No es per criticar, però no serà que mesuren el seu benestar, el seu ego, la seva sociabilitat segons la quantitat de contactes que un te per aquí. No crec, però em puc equivocar. La norma de la casa es que a tot estirar en tinc entre 10 i 15, i son les persones amb qui tinc realment proximitat, les que tinc ganes de trobar-me per aquí el dia que em connecto. No cal que hi hagi un contacte diari, ni molt menys, simplement jo tinc que sentir-me còmoda amb el pas del temps de tindre aquelles persones per aquí, i tinc que sentir que l’altre també se sent còmoda al tindrem en el seu Messenger. Això es transmet sobre tot a traves de la qualitat de la conversa. Si cada cop que em trobo amb algú es per parlar del temps, i mi no m’omple, així que tampoc ho vull per els altres. Pot semblar radical, però al cap i a la fi, a qui li interessa reprendre el contacte per millorar-lo, te mes vies per entrar en contacte amb mi, i si no ho fa, serà que la decisió de treure aquella persona d’aquí va ser l’encertada.

martes, 21 de abril de 2009

Carta de J Vaderribas publicada a EL MUNDO i respuesta de Jordi Net

Carta de J Vaderribas publicada a EL MUNDO:

Vaya por delante que mi simpatía por vascos y catalanes es la misma, es decir, ninguna. Pero al menos sé distinguir entre un adversario válido y otro que no lo es. Dicha distinción es muy importante para todo español que se precie, cuyo objetivo en la vida debe ser dar por periclitados los nacionalismos periféricos.


Aunque el nacionalismo vasco está emponzoñado por los crímenes abyectos de la banda etarra, son un rival de mucha más enjundia para la nación española que los siempre timoratos catalanes. Y voy a tratar de explicar el por qué. Mientras los vascos han sido siempre un elemento incómodo en todas las invasiones que ha padecido la península, (romanos, godos, arabes) los catalanes se han dejado siempre conquistar por el primero que ha pasado por allí. A un lado la resistencia al invasor, al otro, los fenicios que por un plato de lentejas dejan que se mancille su honor.


De hecho, un castellano recio siempre se sentirá más identificado con el carácter rudo y batallador del vasco, dejando momentáneamente a un lado el episodio repugnante que lleva a cabo una banda de asesinos desalmados, que con la falta de carácter, el "acongojamiento", el rechazo al enfrentamiento y el amor por el dinero y no por lo propio que caracteriza a nuestros particulares judíos. Por todo esto no me extraña que al primer ataque serio que se le plantea al nuevo gobierno de la Generalidad, sean los propios catalanes los que sacrifiquen a Carod. Mientras los vascos recibieron una presión incomparablemente superior durante el periodo previo a las últimas elecciones autonómicas, y por desgracia para la nación española con resultado nefasto para nuestros intereses, en Cataluña no han sabido resistir ni el primer achuchón.


Era de esperar, no tienen sangre. Ellos mismos destruyen a sus líderes. No tengamos ninguna duda de que con un par de escaramuzas más, el gobierno de la Generalidad caerá, se convocarán elecciones anticipadas y volverán a gobernar CiU y el PP. Todo debe estar bajo control. Dicen mis contactos en Cataluña que ERC, de hecho el único intento mínimamente serio de ponernos un poco nerviosos, va a quedar electoralmente diezmada el 14-M, mientras que los siempre dóciles chicos de Pujol van a salir ganando de este embrollo. Y ya sabemos que a esta gente con un par de contactos económicos se les tiene más que domesticados. De hecho, encarnan al auténtico fenicio.


En definitiva, y para apagar los temores de un buen amigo mío, nuestra autentica preocupación debe estar centrada en el norte. Los catalanes se anulan ellos mismos, y si se ponen un poco nerviosos, sacamos la tontería del fútbol (el Barsa, ese gran narcótico) y ya están entretenidos para unas cuantas semanas.


EN RESPUESTA A SU CARTA:


Apreciado Sr. Vaderribas, Vaya por delante que mi simpatía por los ignorantes prepotentes y los chulos castizos es la misma, es decir, ninguna. Puestos a buscar "adversarios", usted, con su prepotencia, incultura y defachatez me va como anillo al dedo. La gente como usted y los de ETA son dos caras de la misma moneda.


El nacionalismo español ha sido siempre ofensivo e imperialista, es decir, criminal, como el de ETA. Ustedes, adversarios nacionalistas españoles, se piensan que España es el centro del mundo y que los que no son castellanos recios y vascos fornidos, son unos cagados y unos comemierda. Lo más grave es que se lo dejen escribir en un medio de comunicación público. Veamos, si usted tuviera dos dedos de frente, debería ser más riguroso con la historia y no trepanar las mentes blandas de sus compatriotas con falsedades.


Los catalanes no existíamos en la época de los fenicios, ni en la romana, ni prácticamente en la visigoda. Tampoco existían los castellanos, ni mucho menos los españoles. En cuanto a los vascos, no lo tengo claro (¿podríamos decir que eran los íberos?). De hecho, los catalanes existimos, como nación, desde el año 865 aprox. Llegamos a ser una gran nación hasta el 1412, cuando desgraciadamente se extinguió la dinastía catalana con el último rey Catalanoaragonés, Martí L'Humà. En el Compromiso de Caspe, las Cortes Catalanas decidieron (equivocadamente) pasar a una dinastía castellana con la condición de que ésta respetara las leyes e instituciones de Catalunya, representadas por la Generalitat. Está claro que la mente castellana no estaba preparada para respetar acuerdos, y por lo que veo, no lo estará nunca.


Desde entonces han tratado sistemáticamente de violarlos. Si esto se lo hiciéramos nosotros a ustedes, nos llamarían traidores, innobles y nazis, pero como son ustedes quienes lo hacen, se quedan más tranquilos si piensan que nos dejamos prostituir por dinero. Esto me lleva a pensar en su obsesión por que nosotros sólo pensamos en el dinero.


Tienen ustedes además la virtud de vomitar lo primero que les viene a la cabeza, y como uno de sus principales defectos es la envidia, nos achacan constantemente que sólo pensamos en el dinero (lo mismo que les pasa a los judíos en otras partes). Esto viene de la época en que, después de haber expoliado las Américas, su declive les llevó a morirse de hambre y se dieron cuenta de que tenían unas "provincias" periféricas donde curiosamente, por no haberlas dejado ir a saquear las Américas (esa es su mentalidad), se lo habían tenido que currar en su país, creando riqueza de la nada con su industria floreciente. Pues bien, a pesar de lo que les asqueaban los industriales catalanes "por su afán por el dinero", no les asqueaba emigrar a su país para ganárselo y mucho menos recibirlo de los impuestos que con habilidad feni cia gestionaban (para sus batallitas y dispendios en la Villa). Otros países como Holanda, Inglaterra así lo han hecho siempre, parece que ellos tienen todo el derecho del mundo de hacerlo, no así los catalanes ni los judíos.


Hablando de batallas, decirle, adversario inculto, que la que perdimos en 1714, o mejor dicho, la que ganaron ustedes, gracias a su gran "bravura y arrojo", se debió a que Inglaterra nos traicionó. Resulta que el Archiduque Carlos, nuestro candidato a heredar el trono de Carlos II, heredó durante la contienda la corona de Austria, y por tanto, al equilibrarse las fuerzas en Europa, Inglaterra decidió abandonar a su suerte a los Catalanes - Tratado de Utrecht 1713 -, con quienes habían pactado una alianza (aunque se quedaron Menorca y Gibraltar*). El ejercito castellano-francés tardó dos años en entrar en Barcelona, después de sitiarla por mar y tierra. Si los catalanes, como usted insinúa, eran una panda de cobardicas, el ejercito castellano-francés, con unos medios y efectivos infinitamente superiores, debía ser un enjambre de mariquitas. Gracias a esto, el castellano, que a partir de entonces pasó a denominarse español, se impuso en Cataluña.


Han pasado casi 300 años, y los catalanes seguimos pesados, erre que erre, con nuestro idioma y ganas de autogobierno. Somos un caso único de supervivencia en Europa (y tal vez en el mundo). Otros imperios colonizadores como Inglaterra o Francia, no tienen casos parecidos en sus dominios. A ustedes les gustaría ser como ellos, pero nunca lo podrán ser. Simplemente por que son una panda de chapuzas como Trillo, prepotentes como Aznar y creídos como Piqué que nunca podrán convencer a un nacionalista catalán. Seremos siempre su grano en el culo, incluso cuando hayan acabado con los Etarras. *!A ver si hay "güebos" de tomar Gibraltar como El Perejil, machotes! Y es en el fondo sois unos cobardes que sólo os atrevéis cuando lo tenéis claro.


Som i Serem! Catalans¡¡¡¡


I per canviar totalment de tema, aquí la foto premiada amb el Pulitzer a la millor foto del any. Mes que la foto, lo que jo voldria premiar sobre tot es l’home qui hi surt. Tenia por que desprès d’haver creat tantes expectatives abans de les eleccions, això seria un desastre, però la veritat es que del moment tot plegat em segueix sorprenent molt positivament. Llàstima que no tots els països estiguin governats per gent de aquest calibre. Segurament el mon seria un lloc molt mes interessant.

domingo, 19 de abril de 2009

bonne nuit

Quina diferencia aquest any amb la formula 1. Es divertit, interessant, variat i apassionant, ja no es una processió de iaies, i ja era hora. Avui no he dormit gaire, però el cert es que volia la pena ficar el despertador a les 8 un diumenge. Això si, 12 hores mes tard, estic rendit, i es hora de buscar manta, i pensar en la nova setmana que comença, la del sant Jordi. Llibres i roses. Ja les oloro. Que per cert, ja tinc les primeres roses al jardí, d’un vermell intensíssim, guapíssimes.
Va, prou per avui, que se’m tanquen els ulls. Bona nit a tots, i bon inici de setmana, una mes


sábado, 18 de abril de 2009

els últims sospirs de Cartago....

I ja som dissabte… com passa el temps! Aquest mati m’he despertat en ple porno, tot una experiència! Ahir vaig començar a mirar algun documental descarregat d’internet, però m’hi he dormit de seguida. Resulta que l’últim documental (el dvd en tenia 7) no en era un, sinó un porno amb etiqueta de “la caiguda del Cartago” Pues, al no ser que era el nom de la noia dels pits monumentals, no tenia gran cosa que veure. La veritat es que despertar-se així, desprès costa un moment situar-te en les coses que tens que fer. Avui tocava... pits monumentals? No, neteja, planxa, ficar una rentadora... i fer una entrada al blog, que fa dies que no ho faig, i mes coses. Quin avorriment! I jo pensant en els últims sospirs de Cartago.... En fi, que som dissabte, fa bon temps, i seria bon dia per tornar a ficar en marxa la moto. Fa mesos que nomes esta prenent pols al garatge. A veure si amb pinces arranca, i cap al cap de creus, a omplir el cap de energia positiva! Molt bon dia a tots!


A... i dema F1

jueves, 16 de abril de 2009

4 maneres d'anar per el mon...

I quina son!

Estic intentant concentrar-me sobre una escultura que estic fent als baixos, i no hi ha manera. A mes, el sol em pica els ulls. Serà el mojito filosòfic d’ahir, o que serà? Aviat començarà el bon temps de debò, matins, o tardes de platja, vespres a la fresca, nits massa curtes, massa calentes. Devores pla que costera fer noies de fang i cares que se semblin a cares. Ara m’arrastraré fins la cuina, a veure si trobo la cafetera italiana i em faig un expresso. Clar que no serà el de nescafé, i segurament no faré cara de George Clooney, però que bé que entrarà!
Molt bon dia a qui m’estigui llegint!

martes, 14 de abril de 2009

LA DIFERENCIA

LA DIFERENCIA ENTRE JUSTO Y CORRECTO

DOS JUECES DEL SUPREMO SE ENCUENTRAN DE FRENTE A LA SALIDA DEL HOTEL PALACE, CURIOSAMENTE CADA UNO DE ELLOS IBA CON LA MUJER DEL OTRO.

EN ESTO QUE UNO LE DICE:
-.Debido a a la situacion tan peculiar en la que nos encontramos, yo creo que lo CORRECTO, es que cada uno se vaya
con su mujer, en su coche, a su casa ¿ no cree?

EL OTRO LE CONTESTA:
-. Estoy de acuerdo con usted en que eso seria lo CORRECTO, pero no creo que fuera lo JUSTO, porque usted esta
saliendo del hotel y yo estoy entrando

3 regles


Regle numero 1 en les relacions humanes. Si no t’agrada, no t’hi fiquis. Si una situació et fa sentir incomoda, per alguna cosa serà, i quedar-te en aquest estat de coses nomes provocarà que la incomoditat vagi creixent.

Regle numero 2, si costa molt tirar en davant una relació, per alguna cosa serà. N’hi ha prou de aquella teoria que les coses bones s’han de treballar i molt. L’única cosa que significa aquella teoria es que un dels dos o tots dos estan renunciant a coses que formen part d’elles mateixes, lo qual no pot ser bo de cap de les maneres. Resumint, la teoria simplement hauria de ser, si no costa gens o poc, es bo, sinó cap a la regla numero 1

Regle numero 3, recordar-se de les dues primeres.

lunes, 13 de abril de 2009

Estar bé en parella, deu ser la varieja de les l’emoció, l’excitació, el foc dels primers moments, prolongant aquests moments en el temps, equilibrant-los amb la tranquil•litat que et dona la rutina de la convivència, basada en el carinyo i el respecte mutu. Una harmonia complicada d’aconseguir, però no impossible.

domingo, 12 de abril de 2009

La contra de lavangurdia

"El hombre más influyente de la historia fue un judío: Jesús"

Tengo 42 años. Nací en Buenos Aires de familia sefardí y vivo en Barcelona desde hace siete años. Soy doctor en Filosofía e investigador del pensamiento judío. Estoy casado. Tengo dos hijos, Max David (4) y Lucas Elí (2). ¿Política? Moderado. Practico un judaísmo moderno

Sefardí?

Sí. Tengo 16 apellidos judeoespañoles: Astruch (de Besalú), Carmona, Baldú, Arditi (de Barcelona), Benveniste (de Zaragoza), Saban... Mis antepasados Saban vivieron en el Toledo del siglo X.

Saberlo y pasear por Toledo debe de ser emocionante...

Tanto como oír de niño a mi abuelo hablar ladino, el castellano de las familias judeoespañolas expulsadas hace 500 años.

¿Le transmitió costumbres sefardíes?

Al llegar a Barcelona me conmovió descubrir que la axada (ajada) de mi familia bonaerense ¡era aquí el alioli!: la misma receta, pasada de madres a hijas durante un éxodo de 500 años. Mi cultura familiar es sefardí.

¿Marcó eso sus intereses intelectuales?

A los siete años, mi abuelo me enseñaba rashi:palabras ladinas escritas en grafía hebrea. El pueblo judío siempre se refugió en el estudio: costumbre judía medieval era untar con miel las páginas de los libros, para que el niño se relamiese pasándolas...

¿A qué atribuye este rasgo judío?

Aprendimos que pueden arrebatártelo todo... menos lo que has estudiado. Y leer la Torá (Pentateuco) era leer a Yahvé.

¿Estudió usted la Torá?

Y todos los textos de la tradición judía. Por eso puedo argumentar que todo lo que enseñó Yeshua (Jesús) era puro judaísmo.

Pero cristianismo y judaísmo son religiones diferentes.

Se metió la Iglesia de por medio, ¡hasta el punto de llamar a los judíos asesinos de Jesús-Dios! Y obviando a Jesús como judío.

Eso es inocultable, ¿no?

Jesús era un judío del siglo I, un rabino que enseñaba cosas, ¡todas en los textos de la tradición israelita, que Jesús estudió a fondo!

¿No era un predicador analfabeto?

Era un finísimo estudioso hebreo, muy sutil. Era rabino (maestro) fariseo con alguna idea esenia (lo de "vende todos tus bienes y dáselo a los pobres"). Predicó lo mismo que otros rabinos fariseos anteriores, como Hilel (70-20 a. C.): "El sábado está hecho para el hombre, no el hombre para el sábado".

¿Jesús no aportó nada original, pues?

Encarnó con carisma ideas espigadas de toda la tradición ética judía.

Envía al paro a los teólogos cristianos.

No abordar a Jesús desde el judaísmo es no entenderlo. Otros profetas judíos anteriores ya llamaron "Padre" a Yahvé.

Y lo plasmó el Nuevo Testamento.

¿Nuevo? Tres están escritos por judíos: Levi ben Alfeo (Mateo), Mordechai ben Johanon (Marcos) y Johanan (Juan), y otro por un médico griego, Lucas, y todos con enseñanzas judías. Jesús no predicó una nueva alianza con Dios, y así lo proclamó: "No he venido a abrogar la Ley (de Moisés), sino a consumarla" (Mateo, 5,17).

¿Aspiraba sólo a ser un buen judío?

Un judío cumplidor. Yo, como judío, me enorgullezco: ¡llevo la sangre de Jesús, uno de los nuestros! Me enorgullece que Yeshua, rabino judío, haya sido el hombre más influyente de la historia de la humanidad.

¿De qué manera los discípulos de Jesús fueron apartándose del judaísmo?

Saúl de Tarso (Pablo), fariseo de la diáspora, predica que no se trata ya de cumplir preceptos, sino sólo de creer que Jesús resucitado es Dios. Esta flexibilidad expandió una doctrina que diferiría ya del judaísmo.

¿En qué?

Simón (Pedro) y Johanan (Juan) oraban en sinagogas ¡y jamás creyeron que Dios se hubiese encarnado en su maestro Yeshua!: en el judaísmo, Dios no se encarna.

Pero creían que Yeshua era el Mesías.

No. Al Mesías (Meshia:"enviado"; en griego, Christos)lo esperaban los judíos: instauraría el Reino de Dios en la Tierra. ¡Y aún seguimos esperándolo!

¿Qué entienden los judíos por Reino de Dios?

Paz universal y fin de la pobreza. Prueba de que Jesús no era el Mesías ¡es que sigue habiendo guerras y pobres!

Me temo que tendrán ustedes que seguir esperando mucho…

Pero actuamos: para el buen judío, lo que cada uno hace ayuda a Dios. ¡El judaísmo consiste en actuar correctamente, más que en creer! Tu conducta te define.

¿Al Mesías lo encarnan entre todos?

Podría ser. No hay monjes judíos: para el judío, el mundo es santo, la materia es santa, hasta el dinero es santo si le das buen fin.

¿Cómo ven hoy los judíos a Jesús?

Con antipatía: ven la imagen sombría proyectada por la Iglesia católica, que nos mataba si no decíamos que Jesús era Dios, que invocaba la Pasión de Jesús para matar judíos... Todo eso. Pero yo insisto en separar a Yeshua de la Iglesia de Roma.

¿Y rejudaizar a Jesús?

Mejor diría que el mundo cristiano y el mundo judío están acercándose: ¡al final, compartimos la misma ética!

¿Pero no eran ustedes los que fomentaban lo del ojo por ojo?

Otros salmos y rabinos predicaban unirse a enemigos y pecadores para acercarlos, y amar al enemigo... El caso es que los esclavos preferían amos judíos o cristianos a amos griegos o romanos...

¿Y eso por qué?

El esclavo, persona también a imagen y semejanza de Dios, era tratado mejor. Yal séptimo año - Dios descansó al séptimo día, sábado-se les liberaba. ¡Y de ahí nuestro año sabático!

Arizona Cactus - Letus Extreme Film from Tom Guilmette on Vimeo.
Ahir em van dir una gran veritat. Arribat als 40 t’han adones que lo que corre per aquest mon en les mateixes condicions que tu, esta igual de sonat que tu. Nomes varien les formes. Oscar Wilde tenia raó en dir que les dones nomes se les pot estimar i no entendre, però entre nosaltres, lo mateix val per els homes, perquè mira que passats els 40 es tornen complicats de debò

sábado, 11 de abril de 2009

L’humà és contradictori per naturalesa perque allò que ens és positiu no hi seria sense allò altre que ens és violent o desagradable i al mateix temps s’hi pot mirar de diferents punts de vista. A mes de ser contradictori  es curios, lo que porta a vegades a situacions... pues eso, contradictories. Perquè serà que els que mes s’haurien de mira amb una lupa, son també els que mes fàcil tenen criticar i recriminar els altres. Us heu fixat mai que el que sempre ve tard no suporta esperar els altres? O el que mes es queixa de la teva poca disponibilitat es sempre el que menys en te per tu! I el meu preferit, el que sempre te massa feina, però no es pot deixar de quedar amb tu “un dia”. El mon es ben curiós i ple de contradiccions! Feu un petit exercici d’observació, es divertit, a condició de no ser contraproduent, es clar

jueves, 9 de abril de 2009

La millor manera d’anar bé, es pensar que passera lo que hagi de passar, no lo que estiguis desitjant que passi

CHIFFRES A MEDITER

Si on pouvait réduire la population du monde en un village de 100 personnes tout en maintenant les proportions de tous les peuples existants sur la terre, ce village serait ainsi composé :

- 57 asiatiques
- 21 européens
- 14 américains (Nord, Centre et Sud)
- 8 africains

Il y aurait :

- 52 femmes et 48 hommes
- 30 blancs et 70 non blancs
- 30 chrétiens et 70 non chrétiens
- 89 hétérosexuels et 11 homosexuels
- 6 personnes posséderaient 59% de la richesse totale et tous les 6 seraient originaires des USA
- 80 vivraient dans des mauvaises maisons
- 70 seraient analphabètes
- 50 souffriraient de malnutrition
- 1 serait en train de mourir
- 1 serait en train de naître
- 1 posséderait un ordinateur
- 1 ( oui, un seulement ) aurait un diplôme universitaire

Si on considère le monde de cette manière, le besoin d'accepter et de comprendre devient évident. Prenez en considération aussi ceci :

Si vous vous êtes levé ce matin avec plus de santé que de maladie, vous êtes plus chanceux que le million de personnes qui ne verra pas la semaine prochaine.

Si vous n'avez jamais été dans le danger d'une bataille, la solitude de l'emprisonnement, l'agonie de la torture, l'étau de la faim, vous êtes mieux que 500 millions de personnes.
Si vous pouvez aller à l'église sans peur d'être menacé, torturé ou tué, vous avez une meilleure chance que 3 milliards de personnes.

Si vous avez de la nourriture dans votre frigo, des habits sur vous, un toit sur votre tête et un endroit pour dormir, vous êtes plus riche que les 75% des habitants de la terre.

Si vous avez de l'argent à la banque, dans votre portefeuille et de la monnaie dans une petite boite, vous faite partie du 8% les plus privilégiés du monde.

Si vos parents sont encore vivants et toujours mariés, vous êtes des personnes réellement rares.

Si vous lisez ce message, vous venez de recevoir une double bénédiction, parce que quelqu'un a pensé à vous et parce que vous ne faites pas partie des deux milliards de personnes qui ne savent pas lire.

miércoles, 8 de abril de 2009

martes, 7 de abril de 2009

bombolles....

Si a un li agrada fer bombolles perquè un altre les poguí petar es com un gran equip. Mal va el dia que a qui li agrada petar les bombolles, ja s’han a cansat. El que les feia, ja no sap perquè ho fa. Igual li dona un atac d’ansietat, una gran frustració

Amb aquesta, queden inaugurades les "teories del mes allà"

lunes, 6 de abril de 2009

Waiting Water


Bonito

Bonito, todo me parece bonito.
Bonita mañana
bonito lugar
bonita la cama
que bien se ve el mar
bonito es el dia
y acaba de empezar bonita la vida
respira, respira, respira.

El teléfono suena, mi pana se queja
la cosa va mal, la vida le pesa
que vivir así ya no le interesa
que seguir así no vale la pena
se perdió el amor, se acabo la fiesta
ya no anda el motor k empuja la tierra
la vida es un chiste con triste final
el futuro no existe pero yo le digo?.

Bonito, todo me parece bonito?

Bonita la paz, bonita la vida
bonito volver a nacer cada día
bonita la verdad cuando no suena a mentira
bonita la amistad, bonita la risa
bonita la gente cuando hay calidad
bonita la gente cuando que no se arrepiente
que gana y que pierde, que habla y no miente
bonita le gente por eso yo digo?

Bonito todo me parece bonito?

Que bonito que te va cuando te va bonito,
que bonito que te va.

Bonito, todo me parece bonito.

La mar la mañana, la casa, la samba,
la tierra, la paz y la vida que pasa.

Bonito, todo me parece bonito.
Tu cama, tu salsa, la mancha en la
espalda, tu cara, tus ganas el fin de semana.

Bonita la gente que viene y que va
bonita la gente que no se detiene
bonita la gente que no tiene edad
que escucha, que entiende, que tiene y que da.

Bonito Portel, bonito Peret
bonita la rumba, bonito Jose
bonita la brisa que no tiene prisa
bonito este día, respira, respira
bonita le gente cuando es de verdad
bonita la gente que es diferente
que tiembla, que siente
que vive el presente
bonita le gente que estuvo y no esta.

Bonito, todo me parece bonito.

Que bonito que te va cuando te va bonito,
que bonito que te va.

Que bonito que se esta cuando se esta
bonito, que bonito que se esta.

Bonito, todo me parece bonito.

jueves, 2 de abril de 2009

A Thousand Words


A Thousand Words from Ted Chung on Vimeo.

Yankee Gal from Yankee Team on Vimeo.

Napolas (NPEA)

(Nationalpolitische Erziehungsanstalt)
(Establecimiento de Educación Nacional-política)

Autor del artículo: Eckart
Publicado originalmente en: http://www.forosegundaguerra.com/viewtopic.php?t=1315

Las NPEA o NAPOLA (Nationalpolitische Erziehungsanstalt, Establecimiento de Educación Nacional-política) eran escuelas donde se preparaba a una selecta minoría de alumnos entre los 10 y los 18 años para ser los futuros dirigentes políticos.

Estos centros empezaron a funcionar el 3 de Mayo de 1933, cuando fueron inaugurados tres de ellos, asociados a la Hitlerjugend pero costeados por el Ministerio de Educación. El primer líder del programa fue Joachim Haupt. A partir de Octubre de 1934, todos los jóvenes que aspiraban a entrar en estos centros, tenían que ser miembros de la Hitlerjugend obligatoriamente. En 1936, la SS se hace con el control de las NAPOLAS tras haber ido ganando influencia en ellas progresivamente y ser nombrado líder del programa el SS-Gruppenführer August Heissmeyer. En 1944 Heinrich Himmler pasó a ocupar el cargo.

En su calidad de centros para la educación nacional-política comunitaria, las NAPOLAS tenían la misión de conseguir hombres disponibles para el pueblo alemán, que hubiesen crecido en un clima de sacrificio y exigencia, capaces de ser la generación rectora en un futuro inmediato. Para ello su educación debía de ser multiforme, especialmente rígida y prolongada durante años.

Para cumplir esa función precisaban tales centros de un plantel de aspirantes sanos, racialmente puros, de buen carácter y muy dotados en cuanto a condiciones anímicas.

Los candidatos que no cumpliesen esas condiciones sublimes podían renunciar de antemano al ingreso.

De un modo especial se insistía, para rechazar inscripciones no deseadas, que una situación económica deficiente o una posición social deprimida de los padres no era razón para que se tuviese que acceder a la admisión del muchacho aspirante a un puesto en un centro de formación nacional-política.

Tan sólo era decisivo para que se le abriesen las puertas, el que contase con una disposición especial que, una vez dentro del colegio, debía plasmarse en capacidad y buen comportamiento.
Junto a la necesaria formación científica y al moldeamiento del carácter, se procuraba, según la hoja de condiciones, en todos estos centros que el alumno desarrollase su figura corporal mediante el ejercicio de numerosos deportes y juegos. La formación teórica y la educación física tenían una especial manifestación en primavera y otoño, en los que se realizaban ejercicios conjuntos y campeonatos, excursiones, viajes y salidas al extranjero. El año escolar terminaba al superar el alumno una prueba de madurez que le permitía ingresar en la universidad o en una escuela técnica superior.

Ni los miopes ni los présbitas, como tampoco los sordos, recibían consideración alguna cuando solicitaban el ingreso.

Una vez dentro de una NAPOLA había que pagar una pensión anual (incluida la matrícula), proporcionada a la situación económica de los padres del muchacho, que se acercaba a los 50 marcos mensuales. Aparte de eso había becas otorgadas por determinados círculos.

B. Baumann, alumno de una NAPOLA recuerda aquella época Y llegó el día de la prueba de valor. Nos condujeron a una habitación en el primer piso del primer pabellón, cuya ventana daba directamente sobre la explanada principal de Schulpforta. La ventana estaba abierta y una rampa de madera, atravesada, llevaba directamente hacia la ventana. Entonces se nos reunió a los que íbamos a someternos a la prueba junto a la pared posterior de la habitación, se nos entregó una nota escrita y se nos soltó una pequeña conferencia. Teníamos que recordar la imagen del Führer cuando, día tras día, en la guerra, corría sin cesar avanzando entre el fuego enemigo para llevar noticias importantes. Ahora nosotros teníamos que demostrar que éramos
unos hombres hechos y derechos, capaces de recorrer la rampa sin pensarlo y lanzarse al vacío. Luego deberíamos recorrer un trecho sorteando obstáculos para llevar un mensaje lo más rápidamente posible a un punto señalado de antemano. Quien llegase el primero con la nota a la habitación sería el vencedor. Impresionante y arriesgado, pensé yo entonces. Daba por supuesto que volveríamos al cuarto con los huesos rotos. Con todo no pude evitar detenerme cuando estaba ya en la rampa. Luego miré desde la ventana una lona tendida a modo de cama elástica, y salté. Después, una vez en el suelo, recorrí el circuito de cestas y barreras trazado en lo que
fue jardín conventual, atravesando el arroyo y el campo de Schulpforta. Sobre el riachuelo, se había tendido una cuerda que había servido antes como amarra de un avión sin motor. Teníamos que cruzar la corriente deslizándonos por la maroma. Cuando apenas nos encontrábamos en la mitad del cauce nuestra posición era incómoda, hasta el punto de que debíamos estirarnos todo lo que pudiésemos para evitar caer en el arroyo. Eso no hubiese constituido ningún problema si no fuera porque entonces, antes de Pascua, el agua no estaba completamente deshelada y
había aún nieve. En previsión de caídas se había cortado la superficie de témpanos un par de metros, a un lado y otro de la cuerda, de modo que no pudiésemos caer en el hielo sino en el agua.

El final parecía un número de rodeo. Teníamos que cabalgar a lomos de un caballo que aún no había aceptado la silla. El animal giraba en un círculo, atado a un ramal.

El alumno se lanzaba a la grupa y tenía que aguantar todo lo que pudiese. Para los cursos superiores era una diversión grandiosa ver cómo los nuevos trataban de hacerse con el caballo y caían sin excepción. Cualquiera podía romperse los huesos y algunos de nosotros terminamos así. Los educadores lo comentaban después citando a Nietzsche: "Alabado sea todo aquello que nos hace más duros.

Extracto de Die Didaktik der nationalpolitischen Erziehungsanstalten (Napola), de Kathrin Ziesemann, 2001:

Las primeras NPEA o Napolas se instalaron en 1933 en Plön, Köslin y Potsdam por el entonces Ministro de Educación en el Ministerio Prusiano de Cultura, Bernhard Rust, mediante la transformación de antiguas academias prusianas de cadetes para tal fin.
Rust pidió, el 20 de Abril de 1933, el día del cumpleaños de Hitler, que "(…) los tres primeros institutos para cadetes en Plön, Köslin y Postdam, modifiquen su tradición hacia centros de educación nacional-política en el sentido de la revolución nacional". "Los cuerpos de maestros deben ser, consecuentemente, reconstruidos. Con las nuevas tomas, una selección apropiada debe ser realizada. El plan de instrucción ha de hacerse totalmente nuevo. Las ropas de los pupilos son el uniforme de Hitler".

Los profesores y educadores de las Napolas tenían que poseer, junto con autoridad técnica, personalidad de líder. A la vez, tenían que ser entrenados como oficiales de reserva o recuperar esa condición. Los pupilos de las Napolas provenían de todas las capas sociales. Los criterios generales eran que fuera apto racial, física, mentalmente y de carácter. Después los pupilos tenían que completar un proceso de selección. Este consistía en una prueba médica y en una prueba de entrada de una semana en forma de instrucción y exámenes de diferentes materias. Los exámenes de entrenamiento físico y las pruebas de coraje tenían especial valor. Un tercio de los aspirantes superaban esta selección y eran llevados a una Napola.

El entrenamiento en las Napolas era concebido como premilitar. Estaba caracterizado por la casta, el orden y la obediencia. Durante el entrenamiento, se le dio gran importancia al entrenamiento físico. Tipos especiales de deporte como remo, esgrima, vuelo sin motor e hípica deberían contribuir a educar a un alemán "omnipotente" con "conciencia de caballero". Las Napolas eran instituciones totales, que rechazaban todo derecho a la individualidad de los pupilos.

Aparte el entrenamiento, también la vida del internado fue reestructurada militarmente.
Los alumnos (Jungmannen) fueron divididos en "cursos" (Züge), que semejaban a las clases convencionales, y en "grupos de cien" (Hundertschaften), que funcionaban como una compañía.

Cada "curso" tenía un alumno líder de pelotón (Jungmann-Zugführer), que estaba subordinado al líder de pelotón (Zugführer).

Un "luchador político" debía ser criado mediante el permanente adoctrinamiento nacional socialista, sacrificando su vida por la "causa del Führer" si fuera necesario. Los graduados de estas escuelas deberían ocupar más tarde posiciones clave en economía y en la sociedad, pero estas escuelas no produjeron en realidad la nueva dirección o jóvenes oficiales, aunque eran mejores en sus logros que otras escuelas.

Los modelos de las Napolas fueron las escuelas inglesas y los internados.

Otras influencias en la naturaleza de las Napolas venían de las federaciones de jóvenes, en las cuales las experiencias de la comunidad, mediante campamentos, excursiones y juegos de scouts, estaban en primer plano. La vida escolar diaria se caracterizó por la instrucción técnica por las mañanas y el servicio por las tardes.

En el año 1935, once; en 1942, doce y en 1944 treinta y cinco Napolas existieron, de ellas 22 en el antiguo Reich. En términos de figuras las Napolas fueron, sin embargo, demasiado insignificantes para representar competencia al sistema de educación convencional.

QUI PERD ELS SEUS ORIGENS......

Un petit correu interessant que m’acaba d'entrar de la Roseta. Es evident, Rosa, que cada terra te els seus costums i els expressa de maneres molt diferents, perquè fan les coses d'una manera diferent, simplement ja per raons practiques. Encara que en el fons tots les fem igual però moltes vegades estan enfocades d’un altre manera. Com a conseqüència de això neixen els nacionalismes, problemes d’integració, conflictes culturals. Recorda Rosa que el teu pare es d’origen Belga i de fet la teva iaia tenia per costum de dir que Africà començava als Pirineus, la teva mare es de la plana de vic, que no te res a veure amb l’Empordà, la teva germana a nascut a Madagascar, i tot i que sembla poc, fa coses diferents a nosaltres. Tu has nascuda a la plana de vic, has viscut a Lleida i ara sembles mes empordanesa que un altre cosa. El propi de d’humanitat es anar transitant d’un lloc a l’altre, i si no em creus, mira l’historia que es un no parar de gent a munt i a baix. Formem part d’un tot i no ens podem limitar en 20 km a la rodona que ens envolten. Ni 100. Hem d’estar obert a donar i rebre de tot a reu, i ja se que ho fas. I això m’omple d’orgull. Les diferencies son coses que ens fan valorar lo que som, que ens donen arrel. Ens fan dir, aquí es casa meva. Però haurien de deixar de tindre importància quan caminen cap l’enfrontament, la divisió. No te sentit que dues persones profundament iguales no es puguin respectar, valorar i aprendre de les seves diferencies. La diferencia ens fa mes rics, i mes interessants.

“QUI PERD ELS SEUS ORIGENS PERD LA SEVA IDENTITAT. LA LLENGUA DIU MOLT DE NOSALTRES: Els catalans comencem la setmana amb festa "Bon cap de setmana", en canvi la resta d’hispànics parlants acaben tan estressats, de tant treballar, que només poden dir "Buen Fin de Semana". Ells diuen “perro viejo” i “mosquita muerta” allà on nosaltres diem 'gat vell' i 'gata maula'. La sort màxima de la rifa és un masculí “el gordo”, allà; i un femení, 'la grossa', aquí. De la dona de Sant Josep els espanyols destaquen que sigui “Virgen” i nosaltres que sigui 'Mare de Déu' Ells paguen “impuestos”, que ve del verb “imponer”, i nosaltres 'contribucions' que ve de 'contribuir'. Els espanyols desvergonyits ho són del tot, no tenen gens ni mica de vergonya, ja que són uns “sinvergüenzas”, mentre que els corresponents catalans, són, només, uns ‘pocavergonyes’. Com a mesura preventiva o deslliuradora, ells toquen “madera” quan nosaltres toquem 'ferro'. Allà celebren cada any les “Navidades” mentre que aquí amb un sol 'Nadal' anual ja en tenim prou, com també en tenim prou amb un 'bon dia' i una 'bona nit' cada vint-i-quatre hores, enfront dels seus, múltiples “buenos días” i “buenas noches” diaris. A Espanya es veu que ho donen tot, “dar besos, abrazos, pena, paseos ...” mentre que als Països Catalans donem més aviat poc, ja que ens ho hem de fer solets 'fer petons, abraçades, pena, un tomb...'. Allà diuen “¡oiga!” quan aquí filem mes prim amb un 'escolti!' Dels ous de gallina que no són blancs, ells en diuen “morenos” i nosaltres 'rossos', colors que s'oposen habitualment parlant dels cabells de les persones. Dels genitals femenins, allà en diuen vulgarment “almeja” i aquí 'figa', mots que designen dues realitats tan diferents com és un mol·lusc salat, aspre, dur, grisenc i difícil d'obrir, en un cas, i, en l'altre, un fruit dolç, sucós, tou, rogenc i de tacte agradable i fàcil d'obrir. Mentre ells “hablan” -i fan!- aquí 'enraonem'; és a dir, fem anar la raó, sense èxit, tanmateix. Allà per ensenyar alguna cosa a algú “adiestran” i aquí 'ensinistrem'. Més enllà dels conceptes polítics actuals, els uns basen l'ensenyament sobre la 'destra' (dreta) i els altres sobre la sinistra'(esquerra)... Tota una concepció del món, doncs, s'endevina rere cada mot d'una llengua, perquè la llengua és l'expressió d'un comportament col·lectiu, d'una psicologia nacional, diferent, no pas millor o pitjor que altres. No es tracta, en conseqüència, de traduir només, sinó d'entendre. Per això, tots els qui han canviat de llengua a casa, al carrer, a la feina, no únicament canvien de llengua. També canvien de punt de vista.
Ahir, tot compartint un mojito, vaig sentir una frase que temps en darrere l’havia feta meva, i que era la por de no sentir-me viu. Es curiós, perquè al sentir aquella frase em vaig donar que pot ser ja no feia per mi. Es evident que m’agrada gaudir de les coses que m’ofereix la vida, però ja no soc un casador d’emocions.
Dit això, joder, ja portem 7 dies de pluja... Com anava la dita? Abril, aigües mil! El meu cap esta tant mandrós i gris com el temps. Una mica de sol sis us plau, que això es molt avortit. Aquesta tarda canalla. Ahir vaig anar amb la Elyse a la piscina. Hi varem estar mes d’una hora, i no cal dir que no he nedat ni 5 minuts. La noieta sempre a sobre meu, i això que sap nedar bastant bé. En fi, devia de tindre papaitis. Estem intentant que dormi sola ja d’una vegada per totes, però com costa! A casa seva per lo vist sempre dorm amb la seva mare, i quan ve aquí ens la rifem, un cop amb la rosa, un cop amb mi, però això s’ha d’acabar. Ja fa una setmana que tenim en marxa el canvi de chip, i del moment nomes es mig èxit. La primera nit va dormir 5 hores sola, i desprès es va ficar sota la meva manta, la tercera, dues. I quan la veig aparèixer a la meva habitació, sembla que el mon s’estigui a punt d’acabar. “tinc mal de panxa, mal de cap, mal de cames, mal de tot en definitiva” i fica la seva cara de malgach desgraciada, i tu et quedes amb cara de poker de dir, i ara que faig. La torno cap a dalt, o faig de papa tonto? Normalment es la segona opció qui l’emporta. Ahir amb la Rosa com de costum varem fer les nostres partides de ping pong. Jolin, em va clavar una pallissa impressionant. No devia tindre el dia! Desprès d’apallissar-me em va dir, papa, estic orgullós de tu, i li dit, a si? I perquè? Perquè si t’he guanyat, es perquè m’has ensenyat a jugar bé al ping pong. Gracies Rosa, però espera que no tingui el dia tonto... ja veuràs! Bon dia a tots...

miércoles, 1 de abril de 2009

un altre mirada



Nova teoria

Vaig veure un documental interessant sobre Stonehenge, on es deia que això que surt a la foto formava part d’una cosa molt mes gran, una mena de santuari dedicat al cicle de la vida. La part de pedra representant la part mes permanent de les coses. Mes lluny, a uns kilòmetres hi hauria hagut un altre monument similar, però de fusta, representant la part menys permanent de les coses. Al voltant dels dos monuments una ciutat ocasional de 10000 cases de fusta i fang on els pelegrins es trobaven nomes per preparar el gran dia del solstici d’estiu. El dia hauria començat en la part de les coses permanents, per honrar els avantpassats i les coses inamovibles, i durant la resta del dia la gent s’haurien anat dirigint cap al monument de fusta seguint el curs d'un riu, per honrar la vida en unes descomunals orgies. I perquè no? Les explicacions de la nova teoria sobre Stonehenge era francament convincents, i al cap i a la fi no deixa de ser un tribut a la naturalitat de les coses, com es feia a tot areu abans que ho espatlles el rotllo religiós.